Is een dakkapel vergunningsvrij?

Een dakkapel is de perfecte uitkomst als u op zolder meer ruimte wilt creëren. Als u voornemend bent een dakkapel te laten plaatsen op uw huis dan is het belangrijk om te weten of u hiervoor een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. U mag namelijk niet zomaar vergunningsvrij bouwen. Er gelden andere spelregels per aanzicht van de woning. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergunningsvrije dakkapel? In dit blog benoemen we de eisen voor een vergunningsvrije dakkapel en waarmee u rekening moet houden bij het aanvragen van een vergunning.

 

Eisen vergunningsvrije dakkapel

Om zonder vergunning een dakkapel te laten plaatsen zijn er een reeks van eisen waaraan de woning en dakkapel moet voldoen. We hebben alle eisen voor u op een rijtje gezet:

  • De dakkapel wordt gebouwd aan de zij- of achterkant en mag niet gericht zijn op openbaar toegankelijk gebied (wegen, vaarwater en groen);
  • De dakkapel heeft een plat dak;
  • Maximale hoogte dakkapel bedraagt 1,75 meter;
  • Onderkant van de dakkapel: tussen 0,5 en 1 meter boven de dakvoet;
  • Bovenkant van de dakkapel: minimaal 0,5 meter onder de daknok;
  • Zijkanten van de dakkapel: minimaal 0,5 meter van zijkanten van het dakvlak;
  • De dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw.

Voldoet de dakkapel en uw huis aan bovengenoemde eisen? Dan kunt u per direct aan de slag. Twijfelt u of u aan alle voorwaarden voldoet? Onze adviseur kan tijdens het kennismakingsgesprek beoordelen of u voor een vergunningsvrije dakkapel in aanmerking komt. Wijkt u af van bovengenoemde criteria dan heeft u vrijwel altijd een vergunning nodig. Deze kunt u zelf aanvragen bij uw gemeente, maar wij kunnen u hier ook bij ondersteunen. De voorwaarden en eisen kunnen per gemeente verschillen. Raadpleeg daarom uw gemeente om erachter te komen wat wel en niet toegestaan is.

 

Overige aandachtspunten

We adviseren om tijdig de vergunning bij uw gemeente aan te vragen als u een dakkapel wilt plaatsen. Gemiddeld duurt het zo’n 6 tot 8 weken voordat een vergunning goedgekeurd wordt. Houdt hier dus rekening mee tijdens uw planning en eventuele plaatsing van de dakkapel. Let wel op! De dakkapel mag pas geplaatst worden nadat de vergunning definitief is. Vergunningen zijn overigens niet gratis, de gemeente hanteert legeskosten. Deze kosten komen nog boven op de kosten die een bedrijf zoals Perfect Dakkapellen rekent.

 

Schakel de diensten van Perfect Dakkapellen in!

Perfect Dakkapellen is uw betrouwbare partner in het leveren en plaatsen van kwalitatieve dakkapellen. Omdat de werkzaamheden stuk voor stuk in eigen beheer zijn, kunnen we de beste kwaliteit en service waarborgen. Uiteraard kunnen wij u ook helpen bij het verkrijgen van een vergunning voor de dakkapel. Hier brengen wij wel een vast bedrag voor in rekening. Neem direct contact op en vraag ons naar de mogelijkheden!

 

Neem contact met ons op